ALPI Netherlands B.V.
+31 (0)75 750 2600info@alpi.nl
ma- vrij 08:30 - 17:00
  • English

Diensten

Transport naar Italië: Wat u écht moet weten.

Transport naar Italië kan wel eens een uitdaging zijn. Verstuurt u regelmatig containers met goederen naar Italië? Of af en toe een pallet of enkele pakketten? Logistiek en transport van en naar Italië is vaak een onoverzichtelijk proces. Wij hebben een aantal tips en tricks op een rijtje gezet voor uw grensoverschrijdend vrachtvervoer.

Wanneer kies ik voor wegtransport naar Italië?

Hoewel zeevracht voor omvangrijke zendingen vaak voordelig uitvalt, en luchtvracht het voordeel van snelheid met zich meebrengt, wordt er binnen Europa toch veel voor wegtransport gekozen. Het wegennet binnen Europa, en dus ook voorvervoer naar Italië, is goed verbonden. Het grootste voordeel ligt in het feit dat de vracht van deur-tot-deur kan worden geleverd. Bij zee- of luchtvracht moet de zending vaak alsnog vanaf de haven of luchthaven via de weg verder worden vervoerd naar de eindbestemming.

Deze omslachtige transfer kan worden overgeslagen door de vracht naar Italië direct via de weg te vervoeren, zodat wegtransport vaak als meest efficiënte optie uit de bus komt. Of u voor uw zending naar Italië het beste kunt kiezen voor wegtransport, zeevracht of luchtvracht, of een combinatie van vervoersmethoden, hangt af van diverse factoren die vooral te maken hebben met omvang en gewicht van uw zending en de door u gewenste looptijd. Zorg er daarom voor dat u hierover kundig advies inwint om uw transport naar Italië zo efficiënt mogelijk te regelen.

Transport naar Italië en de Italiaanse cultuur

Binnen Europa denken we vaak dat er geen grote cultuurverschillen zijn. Natuurlijk zijn de verschillen met Italianen minder drastisch dan wanneer u zaken doet met bijvoorbeeld China, maar toch is het iets om rekening mee te houden bij het regelen van vrachtvervoer naar Italië. Tussen de Nederlandse en Italiaanse cultuur zijn de verschillen vooral merkbaar op gebied van communicatie en interpersoonlijke omgang, maar ook liggen de waarden op gebied van tijd en planning anders dan wij gewend zijn.

Deze verschillen leiden vaak genoeg tot frustraties wanneer Nederlandse bedrijven, of particulieren, zakendoen met bijvoorbeeld Italiaanse expediteurs, laat staan wanneer er autoriteiten in het spel komen. Allereerst heeft de gemiddelde Italiaan een ander urgentiegevoel van tijd dan de gemiddelde Nederlander. E-mails worden misschien later beantwoord dan afgesproken, iets wat voor spoedzendingen naar Italië natuurlijk voor de nodige problemen kan zorgen.

Ook is men in Italië minder gewend om ver vooruit te plannen zoals wij Nederlanders dat graag doen. Ook in de omgangsvormen en toon van communicatie zijn er onderlinge verschillen aan te wijzen die een uitdaging kunnen vormen voor het soepel laten verlopen van logistieke processen. Zo zijn we in Nederland gewend erg direct en nuchter te communiceren, terwijl de Italiaan zich daarentegen graag belangrijk voelt. Een beetje vleierij en een uitgelezen respectvolle toon doen dan wonderen.

Om misverstanden en frustraties te voorkomen, is het bij het plannen van vervoer naar Italië belangrijk u bewust te zijn van de onderlinge cultuurverschillen en hier rekening mee te houden. Wanneer u een logistieke partner uitzoekt voor uw vrachten is het verstandig met een expediteur in zee te gaan die beschikt over specialistische kennis en een goed netwerk in het land van bestemming.

Bijzonderheden voor vrachtvervoer van en naar Italië

Hoewel er steeds meer regelgeving binnen de EU centraal wordt vastgelegd, houden de verschillende Europese landen er nog steeds hun eigen regels op na. Bij het transport tussen Nederland en Italië worden verschillende landen doorkruist met elk hun eigen regelgeving en uitzonderingen daarop. Zo hebben de meeste Europese landen een rijverbod voor vrachtwagens op zondagen en feestdagen. Daarbij verschilt het per land welke dagen als officiële feestdag gelden.

Wist u bijvoorbeeld dat in Italië Driekoningen op 6 januari een feestdag is? In Italië zijn de exacte tijden van dergelijke rijverboden ook nog eens afhankelijk van de uiteindelijke bestemming en ook voor binnenkomend en uitgaand vrachtvervoer gelden weer afwijkende tijden.

Zo heeft het plannen van transport van en naar Italië veel voeten in de aarde: het overzicht houden over regels, rijtijden, vergunningen en administratie voor alle verschillende landen, en daarbij een zo gunstig mogelijke looptijd verzorgen. Dat is voor een expediteur de mooiste uitdaging en voor u de beste service!

Heeft u vraag?

Stel gerust een vraag over één van onze diensten, nieuwsberichten of transportadvies.
Contact ons!