ALPI Netherlands B.V.
+31 (0)75 750 2600info@alpi.nl
ma- vrij 08:30 - 17:00
  • English

Diensten

Met zo’n tien miljoen inwoners is Portugal een relatief klein en dunbevolkt land. Veel mensen kennen het vooral als prettige bestemming voor een zonnige strandvakantie. Maar ook binnen de internationale handel neemt Portugal een bijzondere positie in. Voor zeevracht heeft Portugal een ideale ligging. Het land beschikt over meerdere grote havensteden, zoals Lissabon, Porto en Faro. Hiermee vormt Portugal ook een belangrijke poort naar de rest van Europa.

Een land met rijke geschiedenis

Het land kent al vanaf de Middeleeuwen een rijke geschiedenis vol avontuur en voorspoed. Toen de late Middeleeuwen plaatsmaakten voor de Nieuwe Tijd, stond Portugal voorop bij ontdekkingsreizen en handel met verre, exotische landen. Aan het einde van de negentiende eeuw stagneerde de rijkdom van Portugal. Er werd een flinke staatsschuld opgebouwd en het land werd een van de armere regio’s van Europa. Toen Portugal in 1986 toetrad tot de EEG, de voorloper van de Europese Unie, leidde dit tot een nieuwe economische bloei. In 1999 was Portugal een van de medeoprichters van de eurozone. Tegenwoordig herstelt het land zich van de financiële crisis uit 2008. Deze heeft Portugal hard getroffen. Maar de economie groeit langzaamaan en het blijft een geliefd land voor import, export en transport naar Portugal, mede dankzij de goede infrastructuur en centrale ligging aan de Atlantische Oceaan. Enkele van de belangrijkste importproducten van Portugal zijn aardolie, industriële machines en ijzer en staal. Daar tegenover exporteren zij producten als kurk, olijfolie en kleding.

Zakendoen binnen de Portugese cultuur

Wanneer u vracht van en naar Portugal vervoert, krijgt u onvermijdelijk te maken met de Portugese cultuur en mentaliteit. De zakelijke omgangsvormen verschillen aanzienlijk van hoe wij het in Nederland gewend zijn. Allereerst zijn Portugezen hartelijk en open. Men weet er te genieten en veel zaken worden tijdens een uitgebreide lunch besproken. Dit hangt ermee samen dat persoonlijk contact bij de Portugezen hoog aangeschreven staat. Men doet het liefst zaken met iemand die men kent en vertrouwt. Het opbouwen van deze vertrouwelijke band kan veel tijd in beslag nemen. Ook het doorvoeren van veranderingen of opzetten van nieuwe projecten kost hier tijd. Traditie staat hoog in het vaandel. Dit gaat gepaard met veel formaliteiten en een strikte hiërarchie. Wanneer u zakendoet met Portugal of goederen importeert of exporteert, is het belangrijk om uw zakenpartner respectvol en met de juiste titulatuur aan te spreken. Overigens zijn dit slechts algemeenheden en de jongere generatie voegt zich al meer naar een Europese cultuur.

Regelgeving voor uw vrachtvervoer

Omdat Portugal een EU-land is, wordt er veel regelgeving die op Europees niveau geregeld. Daarnaast heeft het land ook zijn eigen bijzonderheden om rekening mee te houden bij uw vervoer van en naar Portugal. Zo kunnen nationale feestdagen invloed hebben op levertijden. Een overzicht van de feestdagen in Portugal vindt u hier. In principe geldt er in Portugal geen rijverbod voor zon- en feestdagen. Wel kunnen deze dagen invloed hebben op bijvoorbeeld verwerkingstijden bij de douane.

Ook gelden er aanvullende verboden voor het rijden, laden en lossen binnen Porto en Lissabon. Voor het transport van gevaarlijke stoffen gelden uitgebreidere beperkingen. Voor grotere vrachten per wegtransport moet er ook rekening worden gehouden met het maximaal terreingewicht. In Portugal mag een voertuig met lading maximaal 44 ton wegen, dat komt neer op 24 ton per trailer.

Portugal ligt zo’n 2.000 kilometer van Nederland verwijderd. Daarom worden er bij wegtransport uiteraard ook andere landen doorkruist. Elk land heeft weer eigen regels en mogelijke rijverboden. Een ervaren expediteur kan u meer vertellen over de mogelijkheden en beperkingen, en welke documentatie er nodig is voor uw vrachtvervoer naar Portugal.

Betrouwbaar transport Portugal

ALPI voert wekelijks transport naar Portugal uit. Daarbij kunt u kiezen uit wegtransport, luchtvracht en zeevracht of een combinatie hiervan. Zo bedienen we de havens van Porto, Faro en Lissabon, maar verzorgen wij ook uw transport door de rest van het land. Afhankelijk van de hoeveelheid en het gewicht van de goederen die u wilt vervoeren, alsook de bestemming waar uw vracht heen gaat, kiezen we samen een geschikte route en transportmethode uit.

Als transportspecialist hebben we een uitgebreid netwerk van lokale dienstverleners waar we mee samenwerken. Bovendien weten we alles van de lokale regelgeving en douanevereisten. Zo regelen we naast het vervoer ook alle bijkomende douanepapieren en overige documentatie om uw transport naar Portugal correct en spoedig uit te voeren. Daarnaast is ALPI meer dan zomaar een expediteur. U vindt bij ons een uitgebreid dienstenpakket. Vanuit Zaandam bieden we naast transport en vervoer ook mogelijkheden voor op- en overslag, fiscale vertegenwoordiging en complete e-fulfilment. Daarbij krijgt u als klant een vaste contactpersoon om de lijnen kort te houden. Zo profiteert u van snelle levertijden met complete service.

Heeft u vraag?

Stel gerust een vraag over één van onze diensten, nieuwsberichten of transportadvies.
Contact ons!