ALPI Netherlands B.V.
+31 (0)75 750 2600info@alpi.nl
ma- vrij 08:30 - 17:00
  • English

Diensten

Transport naar Turkije: tips & tricks

Het vrachtvervoer van en naar Turkije is voor veel bedrijven een uitdaging. Doordat Turkije niet tot de EU behoort maar wel bij diverse overeenkomsten is aangesloten, is het lastig overzicht te houden over de nodige formaliteiten en regels. Daarom is het belangrijk een vakkundige expediteur in de arm te nemen voor uw transport naar Turkije.

Een sterk land vol geschiedenis

Transport naar Turkije gaat verder dan het simpelweg versturen van goederen. Turkije en Nederland hebben namelijk een lange en veelbewogen geschiedenis. Door het aantrekken van gastarbeiders in de jaren 60 van de vorige eeuw, bestaat er in Nederland ook een grote groep inwoners van Turkse afkomst die vaak nog een sterke band met Turkije en de Turkse cultuur voelen. En daarnaast is Turkije voor de Nederlander natuurlijk een populaire vakantie bestemming. Hoewel de politieke betrekkingen in 2017 op gespannen voet zijn komen te staan, groeit de onderlinge handel nog steeds gestaag. De groeiende Turkse markt biedt dan ook interessante handelsperspectieven voor Nederlandse ondernemers. Dat geldt voor zowel industriële goederen, als voor consumentenproducten. Dit zorgt ook voor een groei in de transporten van en naar Turkije.

Turkije en de EU

Turkije is geen lid van de Europese Unie. Om die reden komen er flink wat formaliteiten kijken bij het goederenvervoer van en naar dit land. Denk bijvoorbeeld aan vrachtbrieven, douanedocumenten en overdrachtsformulieren. Het is ideaal om hiervoor een expediteur in te schakelen die dit papierwerk van u kan overnemen. Dat bespaart u niet alleen tijd tijdens de voorbereidende fase, maar voorkomt ook onnodig oponthoud tijdens het transport naar of onterechte heffingen bij invoer in Turkije of vice versa.

Hoewel Turkije dus geen lidstaat van de EU is, is het land wel al geruime tijd kandidaat-lid. In deze bijzondere positie en om de handelspositie te verbeteren, is Turkije in 2012 toegetreden tot de overeenkomst Gemeenschappelijk Douanevervoer van de Europese Unie. Dit zorgt ervoor dat er bij vrachtvervoer tussen Turkije en EU-landen, waaronder dus ook Nederland, geen extra douanecontroles plaatsvinden per land. Zo wordt er extra oponthoud voorkomen, mits de goederen van tevoren correct worden aangemeld en van de juiste transportdocumenten worden voorzien. Hiervoor dient ook een ATR-certificaat te worden afgegeven. Met dit certificaat kunnen de meeste Europese producten vrij van invoerrechten in Turkije worden ingevoerd of kunnen juist Turkse producten naar EU-landen worden uitgevoerd.

Een expediteur met expertise in de juiste gang van zaken is voor vrachtvervoer van en naar Turkije een echte must om door dit doolhof van papieren, regels en uitzonderingen te navigeren. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan wanneer er bijvoorbeeld regelgeving gewijzigd wordt.

Cultuurverschillen bij handel en Vracht Transport naar Turkije

Bij internationale handel komt u altijd oog in oog te staan met cultuurverschillen. Dit maakt grensoverschrijdende handel en transport een interessante maar uitdagende aangelegenheid. Tussen Nederland en Turkije bestaan er ook grote culturele verschillen.

De Turkse bedrijfscultuur is over het algemeen veel formeler dan we in Nederland gewend zijn. Bedrijven kennen er een strenge hiërarchie. Ook de kledingstijl is erg formeel. Dit geldt nog sterker voor vrouwen. Omdat Turkije een overwegend islamitisch land is, dienen vrouwen wat conservatiever gekleed te gaan in een outfit waarmee knieën en schouders bedekt zijn. Wees u hiervan bewust en respecteer deze manier van zakendoen. Wanneer u op respectvolle manier met de Turkse zakenpartners omgaat, zult u merken dat onder deze formele houding een bijzonder gastvrije houding schuilt. Zo wordt er bij ontmoetingen altijd thee aangeboden. Persoonlijke relaties zijn in Turkije namelijk erg belangrijk, ook in de Turkse zakenwereld. Het opbouwen van prettige zakenrelaties en een uitgebreid netwerk zal u veel voordeel bieden bij het zakendoen met Turkije.

Een logistiek partner die niet alleen ervaring heeft met de regelgeving omtrent vervoer naar Turkije, maar die ook zijn weg kent binnen de Turkse cultuur is hierbij van onschatbare waarde. Een al aanwezig netwerk van nuttige contactpersonen zorgt voor een vlotte en probleemloze afwikkeling van uw transport en voorkomt het begaan van culturele misstappen.

Transport Turkije: ALPI gaat verder dan vervoer

Internationaal expediteur ALPI staat bekend om zijn uitgebreide dienstenpakket, en dat geldt ook bij vrachtvervoer naar Turkije. Er wordt wekelijks transport naar Turkije verzorgd (zie onze Transport Turkije pagina voor meer informatie). Daarbij wordt er in alle wensen en behoeften voorzien. Dat gaat veel verder dan alleen het verzorgen van het vervoer zelf. De experts van ALPI weten alles over de juiste douaneformaliteiten, vrachtdocumenten en meer, en kunnen dit papierwerk van u overnemen. Daarbij maakt het niet uit welke vervoersmiddelen er ingeschakeld worden of hoe groot uw zending is.

Bovendien beschikt ALPI over een solide netwerk van lokale bedrijven om elke fase van uw transport van en naar Turkije betrouwbaar en efficiënt te verzorgen. Met korte communicatielijnen en een persoonlijke benadering is uw logistieke uitdaging altijd in goede handen!

Heeft u vraag?

Stel gerust een vraag over één van onze diensten, nieuwsberichten of transportadvies.
Contact ons!